Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Σαρακοστή - Κυρά Σαρακοστή.

"Ὅταν κάποιος ξεκινάει γιὰ ἕνα ταξίδι θὰ πρέπει νὰ ξέρει ποῦ πηγαίνει. Αὐτὸ συμβαίνει καὶ μὲ τὴ Μεγάλη Σαρακοστή. Πάνω ἀπ᾿ ὅλα ἡ Μεγάλη Σαρακοστὴ εἶναι ἕνα πνευματικὸ ταξίδι ποὺ προορισμός του εἶναι τὸ Πάσχα, ἡ Ἑορτὴ Ἑορτῶν». Εἶναι ἡ προετοιμασία γιὰ τὴν «πλήρωση τοῦ Πάσχα, ποὺ εἶναι ἡ πραγματικὴ Ἀποκάλυψη». Γιὰ τὸ λόγο αὐτὸ θὰ πρέπει νὰ ἀρχίσουμε μὲ τὴν προσπάθεια νὰ καταλάβουμε αὐτὴ τὴ σχέση ποὺ ὑπάρχει ἀνάμεσα στὴ Σαρακοστὴ καὶ τὸ Πάσχα, γιατὶ αὐτὴ ἀποκαλύπτει κάτι πολὺ οὐσιαστικὸ καὶ πολὺ σημαντικὸ γιὰ τὴ Χριστιανικὴ πίστη καὶ ζωή μας." (π. Ἀλέξανδρος Σμέμαν - Μεγάλη Σαρακοστή, πορεία πρὸς τὸ Πάσχα ἀπὸ τὸ βιβλίο «Μεγάλη Σαρακοστή», ἐκδόσεις Ἀκρίτας, Ἀθήνα 1999)
Καλή Σαρακοστή σε όλους!

Αφού επιστρέψαμε από το τριήμερα μετά την Καθαρά Δευτέρα, είπαμε τα νέα μας σχετικά με  τους χαρταετούς που πετάξαμε ή δεν πατάξαμε λόγω καιρού :-).

Μιλήσαμε για το σαρακοστιανό τραπέζι - παρατηρήσαμε τον πίνακα του Σπύρου Βασιλείου και θυμηθήκαμε τα φαγητά που φάγαμε την Καθαρά Δευτέρα.Είδαμε εικόνες με σαρακοστιανά φαγητά και γλυκά:

Πηγή εικόνων: Dreamsgindergarten 

Είπαμε λοιπόν πως η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια περίοδος περίπου σαράντα ημερών κατά την οποία νηστεύουμε για να μιμηθούμε τη νηστεία που έκανε ο Χριστός στην έρημο και να προετοιμαστούμε για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Αναφέραμε ότι σε γενικές γραμμές νηστίσιμα φαγητά είναι όσα δεν προέρχονται από ζώα και τα προϊόντα τους: κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, αυγά κλπ.

Ακόμη διαβάσαμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο "Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω" των Όλγας και Ιωάννας Σκαρλάτου, εκδόσεων Ακρίτας.Ακούσαμε το παραδοσιακό τραγούδι: "Περάσαν οι απόκριες, τώρα ΄ν΄αγιά Σαρακοστή" με τη Δόμνα Σαμίου και χορωδία.Μιλήσαμε για το έθιμο της Κυρα Σαρακοστής :
"Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα. " (πηγή: Ορθόδοξος Συναξαριστής)
Ακούσαμε και μάθαμε και το ποιηματάκι της Κυρα Σαρακοστής!

Την Κυρά Σαρακοστή
που 'ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι έναν σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες της μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά.
Κόβαν ένα την βδομάδα
μέχρι νάρθει η Πασχαλιά. 

Φτιάξαμε λοιπόν και μεις την Κυρά Σαρακοστή μας, χάρτινη ατομική και την πήραμε στο σπίτι μας αλλά και ζυμωτή.

Χάρτινη  Κυρά Σαρακοστή:΄
Χρωματίσαμε και κόψαμε την και το ποίημα της

Mixbook - Create stunning photo books, cards and calendars! | Design your own Photo Book with Mixbook's easy online editor.Ζυμωτή Κυρά Σαρακοστή:


Τη συνταγή για την κατασκευή της ζυμωτής Κυρα Σαρακοστής πήραμε από το βιβλίο "Παίζω, νηστεύω, μαγειρεύω" των Όλγας και Ιωάννας Σκαρλάτου. 

Γράψαμε τη συνταγή όπως μπορούσαμε σε ένα χαρτί για να τη συμβουλευόμαστε και προχωρήσαμε:


και εδώ δείτε μια μικρή ταινία από τη διαδικασία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...