Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Τσολιάδες και Κλεφτόπουλα!

Εν όψει του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, ξεκινήσαμε να μαθαίνουμε ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια 'Τα Κλεφτόπουλα".  Όταν σιγουρευτήκαμε ότι το ξέρουμε πολύ καλά το ηχογραφήσαμε. 
Επίσης, μιλήσαμε για την ενδυμασία του τσολιά, από ποια μέρη αποτελείται και τι συμβολίζει κάθε μέρος της:
  •  Η φούστα ή φουστανέλα: Ο αριθμός των δίπλων της φουστανέλας φημολογείται πως είναι ίσος με τη διάρκεια (σε έτη) της περιόδου της Τουρκοκρατίας, δηλαδή 400.
  • Το φέσι:  Είναι το καπέλο, έχει κόκκινο χρώμα και είναι κατασκευασμένο από τσόχα.  Χαρακτηριστικό κομμάτι του φεσιού αποτελεί η μακριά μαύρη φούντα, κατασκευασμένη από μετάξι. Το σχήμα της θεωρείται πως συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού στη Σταύρωση.
  •  Το πουκάμισο. Είναι λευκού χρώματος και έχει χαρακτηριστικά μεγάλο άνοιγμα μανικιών. Το λευκό χρώμα, το οποίο κυριαρχεί σε ολόκληρη την  στολή, θεωρείται πως συμβολίζει την αγνότητα των εθνικών αγώνων.
  •  Το γιλέκο: Αποτελεί το δυσκολότερο κομμάτι της στολής, όσον αφορά την κατασκευή του. Διαθέτει λευκά και επίχρυσα νήματα, με τα οποία απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας. Ένα από αυτά αποτελούν τα αρχικά Χ και Ο, τα οποία θεωρείται ότι αντιστοιχούν στις λέξεις χριστιανός και ορθόδοξος.
  •  Οι κάλτσες:  Είναι λευκές και κατασκευασμένες από μαλλί. Οι κάλτσες στηρίζονται στη μέση του τσολιά, κάτω από τη φουστανέλα, με τη βοήθεια μιας δερμάτινης ζώνης που ονόμάζεται ανάσπαστος.
  •  Οι καλτσοδέτες: Είναι μαύρου χρώματος και κατασκευασμένες από μετάξι.
  •  Τα τσαρούχια: Είναι τα υποδήματα του τσολιά. Είναι κόκκινου χρώματος και κατασκευασμένα από δέρμα.  Χαρακτηριστικό κομμάτι των τσαρουχιών αποτελούν οι μαύρες φούντες στις οποίες καταλήγουν οι μύτες τους. Θεωρείται πως η αρχική τους χρήση ήταν να κρύβονται σε αυτές μικρά κοφτερά αντικείμενα που θα μπορούσαν αιφνιδιαστικά να τραυματίσουν τον εχθρό σε μία «σώμα με σώμα» μάχη. Άλλη άποψη είναι ότι οι φούντες προστάτευαν τα δάχτυλα των ποδιών από το χιόνι και τα κρυοπαγήματα.
Στο τέλος, ενώσαμε τις φωνούλες μας με τις ζωγραφιές μας και να το αποτέλεσμα!

3 σχόλια:

  1. Καταπληκτικόοοοο...! Τί δυνατές φωνούλες ήταν αυτές??? Μπράβο σε όλους σας! Έτσι πάντα να τραγουδάτε με δύναμη και συναίσθημα! Συγχαρητήρια Κα Θεανώ (χαμόγελο και δάκρυ, έχετε ξαναδεί σε μανούλα???)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχες φωνούλες, μπράβο στα παιδιά... Χρόνια πολλά και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μανούλες μας γλυκές, σας ευχαριστούμε για τα γλυκά λογάκια σας! Εσείς δημιουργήσατε αυτά τα υπέροχα πλάσματα που τα πήραμε εμείς και κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...