Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Οι Πλανήτες και το Ηλιακό Σύστημα

        Ένα ωραίο θέμα για το μήνα Ιανουάριο είναι  οι πλανήτες και το ηλιακό μας σύστημα. Είναι ένα θέμα που αρέσει  και εξιτάρει πολύ  τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Η μαγεία και το άγνωστο που κρύβουν κάνουν τα παιδιά να ταξιδεύουν διαρκώς με τη φαντασία τους προσπαθώντας να βρουν λύσεις στα τόσα πολλά ερωτήματά τους. 
   Τα παιδιά του 1ου Ολοήμερου τμήματος περίμεναν με ανυπομονησία το συγκεκριμένο θέμα αφού είχαμε συζητήσει ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αρχικά παρακολουθήσαμε στον διαδραστκό πίνακα δύο βίντεο για το ηλιακό σύστημα https://www.youtube.com/watch?v=q1n31DvwNtg  και https://www.youtube.com/watch?v=nBbTLBNOv3M (το δεύτερο είναι στα αγγλικά και έτσι το μεταφράσαμε στα παιδιά). Στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν εννοιολογικό χάρτη για να ανιχνεύσουμε τι γνωρίζουν τα παιδιά σχετικά με το θέμα. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν ο χάρτης γέμισε από τις πρότερες γνώσεις των μικρών μαθητών!

                               


       Αφού παρακολουθήσαμε τη σειρά των πλανητών σε σχέση με την απόστασή τους από τον ήλιο, δημιουργήσαμε ένα φύλλο εργασίας που περιλάμβανε τον ήλιο και τη σειριακή ακολουθία των πλανητών. Επιπλέον, μέσα από το λογισμικό kidspiration δημιουργήσαμε  ψηφιακό φύλλο εργασίας με  το οποίο τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. 

                         

      Μάθαμε, επίσης για τη σελήνη, την έκλειψη και είδαμε προβολές  βίντεο που απεικόνιζε την προσομοίωση της ολικής έκλειψης σελήνης καθώς και  τους αστροναύτες που πάτησαν στο φεγγάρι. Εδώ, συζητήσαμε και για τη βαρύτητα. Και βεβαίως  φτιάξαμε τα δικά μας διαστημόπλοια. 


                                    
                                      

     Δεν παραλείψαμε να παρακολουθήσουμε σε ψηφιακή μορφή  το παραμύθι " Ο φεγγαροσκεπαστής" και να διαβάσουμε το βιβλίο " Μία νύχτα με φεγγάρι". Στη συνέχεια, επιλέξαμε ένα πλανήτη και  ζωγραφίσαμε το πώς  τον φανταζόμαστε. Και φυσικά  δημιούργησε το κάθε παιδί το δικό του πλανητικό σύστημα ακούγοντας το τραγούδι των πλανητών https://www.youtube.com/watch?v=DNBde-qdKOs. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά κάναμε ένα μικρό κουίζ γνώσεων σχετικά με το θέμα, για να θυμηθούμε με τι ασχοληθήκαμε την προηγούμενη μέρα και για να εμπεδώσουμε καλύτερα το θέμα που τόσο μας ενδιέφερε. Είναι γεγονός και αξίζει να αναφερθούν οι κουβέντες των μικρών μαθητών μας " Τέλειο μάθημα κυρία"!  

                        

                       

                       

             

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...