Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΝΟΙΞΗ


Πλησιάζει η Πρωτομαγιά, η φύση μας καλεί να την εξερευνήσουμε και εμείς πρέπει να μείνουμε σπίτι...
Αλλά αφού δεν μπορεί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα παέι το βουνό στον Μωάμεθ, ή αλλιώς θα φέρουμε εμείς τη φύση στο σπίτι μας!!!
Πώς; Πολύ απλά, θα βρούμε έναν κενό τοίχο στο παιδικό δωμάτιο του παιδιού μας ή σε κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού και σιγά-σιγά θα κολλάμε με χαρτοταινία τις ανοιξιάτικες κατασκευές μας, φτιάχνοντας έτσι σταδιακά το δικό μας ανοιξιάτικο ταμπλό, όπως ακριβώς θα κάναμε και αν ήμασταν στο σχολείο.
Αρχικά μπορούμε να κολλήσουμε στον τοίχο γαλάζιο χαρτόνι που θα αναπαριστά τον ουρανό αλλά και χωρίς το χαρτόνι σαν background το ταμπλό μας θα βγεί πολύ ωραίο.
Άνοιξη χωρίς λουλούδια δεν γίνεται, συνεπώς θα αρχίσουμε απο μερικές κατασκευές λουλουδιών.


1η Κατασκευή: Λουλούδια με αποτυπώματα απο ποτήρια ή μπουκάλια ή ρολό απο χαρτί υγείας

 
Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα χρησιμοποιούμε το στόμιο ενός ποτηριού ή ενός μπουκαλιού (αν θέλουμε να φτιάξουμε πιο μικρά λουλούδια) για να δημιουργήσουμε με μπογιά και το ποτήρι-μπουκάλι διάφορες σφραγίδες- κυκλους που θα αποτελέσουν και τα πέταλα του λουλουδιού μας. Αφήνουμε τη φαντασία του παιδιού μας να λειτουργήσει....το προτρέπουμε να χρησιμοποιήσει τις δακτυλομπογιές με πινέλο ή τα δάχτυλά του για να γεμίσει τα πέταλα των λουλουδιών που σχημάτησε με τη βοήθεια των ποτηριών και στη συνέχεια αφήνουμε την εργασία να στεγνώσει. Με τον παραπάνω τρόπο-τεχνική κουπατ το παιδί κατανοεί οτι αν θέλει να σχεδιάσει σε χαρτί ένα λουλούδι και δεν μπορεί να το κάνει εύκολα, μπορεί απλά να φτιάξει κύκλους για τα πέταλα και την γύρη του λουλουδιού και έτσι το έχουμε βοηθήσει με μια πρώτη ιδέα κατασκευής λουλουδιού και για το ελεύθερο σχέδιο/ζωγραφική του (την οποία φυσικά μπορεί συνεχώς να εξελίσσει όσο πιο πολλές ζωγραφιές με λουλουδια κάνει στο μέλλον).
Το παιδί μπορεί να κόψει και να κολλήσει στο ταμπλό τα πρώτα του λουλούδια...


2η Κατασκευή λουλουδιών με καπάκια:

 
Θυμάστε τα καπάκια που σας ειχαμε ζητήσει να μαζεύετε για την ανακύκλωση;
Τόσες μέρες στο σπίτι λογικά θα έχετε μαζέψει αρκετά ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά από αυτά για να φτιάξουμε μικρά και μεγάλα λουλούδια. Κολλάμε λοιπόν πάνω σε χαρτί και σε σχήμα λουλουδιού τα καπάκια τα οποία εν' συνεχεία μπορούν να τα κόψουν τα παιδιά και να τα κολλήσουν και αυτά στο ταμπλό. Για γύρη μπορούμε ή να βάψουμε ένα καπάκι σε κίτρινο χρώμα ή να χρωματίσουμε ενα χαρτί κίτρινο και απο τις δυο μεριές, να το τσαλακώσουμε ώστε να γίνει μπαλάκι και να το κολλήσουμε στο κέντρο του λουλουδιού. Για βλαστό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πράσινο καλαμάκι ή πράσινο χαρτί που θα έχουμε τυλίξει έτσι ώστε να μοιάζει με βλαστό.


3η Κατασκευή με λουλούδια:

 
Το γνωστό σε όλους "παλαμόδεντρο" τώρα και σε λουλούδι....
Χρησιμοποιούμε το αποτύπωμα του χεριού του παιδιού το οποιο σχηματίζουμε πανω σε πολύχρωμο χαρτί ή εφημεριδα/περιοδικό οπως φαίνεται και στην εικόνα και αφήνουμε το παιδί μας να κόψει τα αποτυπώματα του χεριού του. Φτιάχνουμε όσα αποτυπώμτα χεριών χρειάζονται ώστε να καλύψουμε έτσι τα πέταλα του λουλουδιού μας. Επειδή αυτό το λουλούδι αναγκαστικά θα βγεί μεγάλο, προτείνω να το κάνετε κίτρινο και να είναι ένα ηλιοτρόπιο...και επειδή σχεδόν "ακούω" την εύλογη απορία του παιδιού σας "τι είναι το ηλιοτρόπιο;", σας προτείνω με αφορμή αυτή την κατασκευή να τους βάλετε να ακόυσουν στο youtube το παραμύθι "Το ηλιοτρόπιο" του αγαπημένου Ευγένιου Τριβιζά:  https://www.youtube.com/watch?v=n5ee30k5i0c


4η Κατασκευή Λουλουδιών:

 
Η πιο εντυπωσιακή κατασκευή έμεινε για το τέλος...
Κόβουμε (εμείς όχι τα παιδιά) με μαχαίρι το πάνω μέρος ενός πλαστικού μπουκαλιού και στη συνέχεια με το ψαλίδι κοβουμε κυκλικά γύρω απο το καπάκι σε λωρίδες τα φύλλα του λουλουδιού. Δίνουμε στα παιδιά νερομπογιές και πινέλα για να ζωγραφίσουν κίτρινη μπογιά τη γύρη/καπάκι και ότι χρώμα θέλουν τα πέταλα του λουλουδιού.

Περιμένουμε feedback με τις δημιουργίες σας και μην ξεχνάτε: "την άνοιξη αν δεν την βρεις την φτιάχνεις" (Ελύτης)!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...